Gijs Kast

De portretten van Gijs Kast (1983) zijn ontdaan van iedere vorm van verheerlijking. Dit levert een confronterende weergave op, die de menselijkheid van de geportretteerde benadrukt. Gijs laat zien wat normaliter wordt verhuld en gebruikt zijn humor om de pijnlijke kant van de onthulling 'draaglijk' te maken. Gijs haalt het venijn in je naar boven en gunt je het plezier van een sarcastische blik. Het is dan ook niet moeilijk om je te verhouden tot zijn werk*. 

Gijs volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven. Zijn werk wordt regelmatig geëxposeerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij tekent voor onder andere de NRC, het Parool & The Washington Post.

*Tekst door Robert Jan Verhagen

Winnaars & verliezers

Voor deze serie heb ik mij laten inspireren door voetbalsupporters. De heftige emoties van een groep supporters en de expressieve koppen vormen voor mij een mooie bron van inspiratie. Ik vind het fascinerend hoe zij kunnen opgaan in het spel, zonder zelf deelnemer te zijn. Deze serie van winnaars en verliezers zijn onderdeel van een studie waarin ik experimenteerde met grootte en het gebruik van verschillende materialen door elkaar. Uiteindelijk heeft het een reeks winnaars en verliezers opgeleverd.